Mexico

Playa del Carmen is een badplaats in Quintana Roo, in het oosten van Mexico. Playa del Carmen heeft 151.666 inwoners (census 2011) en is de hoofdplaats van de gemeente Solidaridad. Playa del Carmen was voor 1995 een rustig plaatsje met een kleine 5.000 inwoners, maar door het toerisme is het inwonersaantal in de afgelopen 15 jaar met 145.000 inwoners gestegen. Tevens is het einde van de groei nog lang niet in zicht en is de prognose dat Playa del Carmen in 2018 over de 300.000 inwoners grens gaat. De villa- en hotel wijk Playacar is tegenwoordig een onderdeel van Playa del Carmen. Deze zone wordt ook wel hotelzone genoemd. Om de veiligheid te waarborgen wordt de wijk begrensd met controleposten. Na het vertonen van een legitimatie krijg je een kaart waardoor je de wijk mag binnen rijden.

Playa del Carmen is gelegen aan de 'Riviera Maya'. Al tijdens pre-Columbiaanse tijden diende Playa del Carmen, toen nog Xaman-Ha geheten, als vertrekplaats voor boten naar Cozumel. De Maya's vertrokken naar Cozumel vanwege het heiligdom voor de godin Ixchel, terwijl latere bezoekers vooral toeristen waren. Playa del Carmen is dan ook 'ontdekt' door toeristen op weg naar Cozumel. De stad wordt tegenwoordig vooral bezocht door toeristen die de drukte van de niet ver van Playa del Carmen gelegen badplaats Cancún willen ontvluchten. De stad groeit echter snel. Verwacht wordt dan ook, dat Playa del Carmen dezelfde faciliteiten gaat krijgen als Cancun. Zo is er in 2010 een geheel nieuw winkelcentrum opgeleverd tegen de bekende winkelstraat 5th avenue aan. Ook zijn er plannen voor overdekte winkelcentra, waar grote ketens zich zullen vestigen. Een gevolg hiervan is dat de lokale bevolking het zwaar gaat krijgen.

In oktober 2005 werd Playa del Carmen getroffen door orkaan Wilma, nadat het drie maanden daarvoor al getroffen was door orkaan Emily. In eerste instantie meldden journalisten dat de badplaats zwaar getroffen was. Dit bleek echter erg mee te vallen en in korte tijd werd de schade weer hersteld, waarna de toeristen weer snel terug kwamen.

Wij bezochten Hotel Viva Windham Maya in Juni 2014.

Comments are closed.